Hoofdstuk 3: Paragrafen

3.7 Grondbeleid

Mobiliteitsprogramma Provincie Utrecht 2019-2023 
Het mobiliteitsprogramma richt zich op de provinciale doelen met betrekking tot mobiliteit, zoals de aanleg en het onderhoud van wegen, fietspaden, vaarwegen en het vormgeven van het OV-netwerk. De aankopen binnen het mobiliteitsprogramma zijn functioneel voor de aanleg en reconstructie van de provinciale (vaar)wegen, met bijkomende werken. Restpercelen die niet strategisch van aard zijn, verkopen we weer. De projectgebonden grondaankopen vinden plaats op basis van volledige schadeloosstelling. In gevallen waar het niet lukt om met de grondeigenaren overeenstemming te bereiken in het minnelijke traject, gebruiken we in het uiterste geval de mogelijkheid om het instrument onteigening in te zetten.  
Een nadere toelichting en de actuele aankopen staan in het Mobiliteitsprogramma 2019-2023. Deze staat op de provinciale website. 

Programma Agenda Vitaal Platteland 
De belangrijkste opgave binnen de Agenda Vitaal Platteland (AVP) is de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Conform het Akkoord van Utrecht (looptijd 2027) moeten we hiervoor 1.570 ha nieuwe natuur realiseren en nog 2.700 ha inrichten. We ontwikkelen de 1.570 ha door verwerving van gronden gevolgd door inrichting van deze gronden en de verkoop aan de eindbeheerder, door directe aankoop door een eindbeheerder of door functieverandering via particulier natuurbeheer. In de laatste twee gevallen realiseren eindbeheerders/particulieren provinciale doelen op zelf aangekochte/eigen gronden. De provincie hoeft deze gronden niet te verwerven, maar ze vergoedt wel de waardedaling van de gronden bij functieverandering naar natuur en 95% van de kosten voor inrichting van deze gronden. Sinds 2019 is daarvoor een extra instrument beschikbaar: de aankoopsubsidie (kortweg UVAN) voor gronden binnen het NNN, waarbij eenieder 85% van de (agrarische) aankoopwaarde van gronden binnen het NNN vergoed krijgt. Ook is de ontpachting van gronden binnen het NNN subsidiabel. 
Voor verwerving en functieverandering houden we een lineair stijgende begroting aan van gemiddeld 125 ha per jaar. Verwerving en functieverandering vindt momenteel plaats op basis van vrijwilligheid, waardoor de resultaten sterk fluctueren over de jaren. Uitgaande van de stand van eind 2019 met 872 ha totaal gerealiseerd, zou de 1.570 ha verwerving en functieverandering in 2025 bereikt kunnen zijn. Uitgaande van deze planning is er vervolgens nog tijd om uiterlijk in 2027 de gronden ingericht te hebben. De verkoop aan een eindbeheerder, daar waar de provincie het eigendom verworven heeft, zal mogelijk ook nog na 2027 moeten plaatsvinden. Een nadere toelichting is te vinden in het hoofdstuk Landelijk Gebied. 

Project Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg 
Hart van de Heuvelrug/Vliegbasis Soesterberg is een langlopende integrale gebiedsontwikkeling. Het programma is gestart in 2004 en loopt tot en met 2025. Doel van het programma is de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, onder meer door twee ecologische verbindingen (corridors) te maken. Daarnaast ontstaat dankzij dit programma meer ruimte voor wonen, werken, zorg en recreatie in het gebied. Een belangrijk uitgangspunt in de uitvoering is de financiële en ruimtelijke verevening tussen de rode projecten (het ontwikkelen van woon- en werklocaties) en groene projecten (ontwikkeling van natuur en recreatie). De gronden die we in eigendom hebben, verkopen we na bewerking of leveren we door aan derden. De provincie beheert enkele percelen tijdelijk totdat de gronden verkocht/ overgedragen zijn. 

Deze pagina is gebouwd op 11/23/2020 15:13:47 met de export van 11/23/2020 15:04:57